Hrvatske tehnološke tvrtke unaprjeđuju gospodarski rast

Izvješće o Pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u 2017. godini pokazuje zanimljiv razvoj među hrvatskim tehnološkim tvrtkama. Navedeno izvješće u ovogodišnjem je izdanju obuhvatilo 10 hrvatskih tvrtki. Osam se tvrtki plasiralo u pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki: Rimac Automobili (na 10. mjestu od ukupno 50), Code Consulting (23/50), Telum (25/50), Profico (28/50), Undabot (35/50), Hangar 18 (40/50), Gauss (45/50) i Infinum (49/50). Pored njih, dvije tvrtke koje nisu imale uvjet 4 godina poslovanja, plasirale su se u programu Zvijezde u usponu: Q (na 2. mjestu od ukupno 9) i Merit Media (9/9).

Za sudjelovanje u natječaju za najbrže rastuća društva bilo je potrebno udovoljiti slijedećim kriterijima: minimalno 4 godine poslovanja kao tehnološko društvo; minimalan promet od 50 tisuća eura za svaku od protekle četiri godine; i sjedište u jednoj od zemalja Srednje Europe. Podobni sektori su IT & digitalna rješenja, mediji & telekomunikacije; biotehnologija, nanotehnologija, medicinska tehnologija, čista tehnologija & energija. Izvješćem se obuhvatilo ukupno 11 država: Bosna i Hercegovina (1 tvrtka), Bugarska (2), Estonija (1), Hrvatska (8), Latvija (1), Litva (6), Mađarska (2), Poljska (19), Republika Češka (5), Rumunjska (3) i Slovačka (2). Hrvatska je 2016. godine bila zastupljena sa 6 društava, međutim ni jedna nije bila plasirana iznad 19. mjesta. U 2015. sudjelovalo je 8 društava s prilično dobrim plasmanom, dok je izvješće za 2014 obuhvatilo tek 4 hrvatska društva, no ipak dobro plasirana. Koji je razlog takvom uspjehu hrvatskih tehnoloških tvrtki?

Poput mnogih drugih država, i Hrvatska je suočena s problemom pronalaženja i zadržavanja adekvatnog profesionalnog ICT kadra. Unatoč tome, nedavno izvješće ICT Sektora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), iz srpnja ove godine, prikazalo je impresivne podatke: u 2016. godini domaće ICT tržište zapošljavalo je 33.000 ljudi, ostvarilo prihod od 32 milijardi kuna i kreiralo 1.300 novih radnih mjesta. Rast prihoda od 4% kvalificira ovaj sektor kao jedan od najbrže rastućih u Hrvatskoj. 19% prihoda je ostvareno iz izvoza gdje je u segmentu softvera i usluga izvoz dosegao 31%, a u segmentu ICT proizvodnje čak 60% ukupnih prihoda. Međutim, ICT industrija uvelike ovisi o raspoloživosti kvalificiranog kadra koji u sve većoj mjeri odlazi iz Hrvatske prema zemljama gdje su takva zanimanja bolje plaćena.

HUP-ov ICT sektor smatra da hrvatska Vlada treba napraviti reviziju strategije, pogotovo što se tiče STEM obrazovanja (Science, Technology, Engineering, Mathematics = znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) koja uvelike zaostaje za globalnim standardima. U međuvremenu, tvrtke poput Rimac Automobila i Profica – obje plasirane u gore navedenom Deloitteovom izvješću kao jedne od najbrže rastućih tvrtki iz tehnološkog sektora Srednje Europe – ostvaruju izuzetne rezultate u razvoju vlastitog poslovanja, kreiraju nova radna mjesta i poslovne prilike. Pored toga, značajan broj lokalnih i regionalnih poduzetničkih centara i razvojnih agencija nastavlja otvarati vrata brojnim startup-ovima, omogućavajući im prostor za rad, savjet, trening, mentorstvo, razvoj ideja, pomoć kod EU fondova i ostale vrijedne smjernice koje poduzetnicima pomažu u pronalaženju vlastitog puta prema poslovnom uspjehu. Većina tvrtki uključenih u ovogodišnje Deloitteovo izvješće osnovane su tek 2012. godine, što jasno pokazuje snagu potencijala hrvatske ICT industrije. IBM-ova odluka da upravo u Zagrebu uspostavi svoj Inovacijski centar za klijente (nasuprot razmatranim opcijama u Sloveniji i Slovačkoj), s namjenom pružanja usluga klijentima u čitavom svijetu, dodatno potvrđuje ovaj potencijal. Centar namjerava zapošljavati oko 500 zaposlenika.

Unatoč kontinuiranom deficitu kvalitetnog ICT kadra i zaprekama koje postavlja porezni sustav, hrvatske tehnološke tvrtke posluju iznimno dobro. Postoji skupina poduzetnika koja, umjesto da društvo osnuju u nekoj drugoj, porezno povoljnijoj zemlji, hrabro doprinose razvoju hrvatskog gospodarstva i borbi protiv nezaposlenosti. Svojim izuzetnim rastom ova društva pomažu i hrvatskom obrazovnom sustavu i gospodarskoj strategiji u njihovoj prilagodbi brzo-rastućoj industriji tehnologije. Naš tim u Hrvatskoj već je intenzivno angažiran u ovom sektoru, a svojim značajnim iskustvom, kao i fleksibilnim i pragmatičnim pristupom, pomaže poduzetnicima i investitorima iz tehnološke industrije u uspostavljanju poslovanja u Hrvatskoj. Kroz usluge računovodstva, obračuna plaća i poreznog, odnosno financijskog izvještavanja, kao i pružanjem pomoći u pravnim i poreznim stvarima, omogućavamo našim klijentima da svoje poslovanje vode u skladu sa zamršenim hrvatskim zakonodavstvom.

Silvia Cancedda,
Client Relationship Advisor
T: +385 1 7980 646
E: zagreb@eurofast.eu

Molimo pročitati našu IZJAVU O ODRICANJU OD ODGOVORNOSTI