European Business Number (EBN) – prijevara vezana uz PDV broj

Nedavno je na adrese poduzetnika u Hrvatskoj, a i šire (osobito u Nizozemskoj), pristigao obrazac s napomenom da se bliži krajnji rok za dodjeljivanje tzv. EBN broja (European Business Number) uz naznaku datuma, odnosno fiktivnog roka. To nije prvi puta da njemačko društvo DAD Deutscher Adressdienst GmbH, iz Hamburga šalje takve obrasce po Europi, a nije novost ni u Hrvatskoj, pa je tako Hrvatska Gospodarska Komora prošle godine objavila detaljno upozorenje o ovoj prevari.

O čemu se radi?

DAD Deutscher Adressdienst GmbH na adresu poduzetnika pošalje dopis s priloženim obrascem, pozivajući da u naznačenom roku provjeri i potvrdi točnost podataka (tvrtka, adresa i sl.), potpiše obrazac i dostavi ga poštom na adresu društva DAD Deutscher Adressdienst GmbH. U dopisu se poziva na određene zakonske odredbe i obvezu usklađivanja PDV broja s Europskim pravom i stječe se dojam da se radi o kakvom službenom upisniku. No u biti, radi se o ugovaranju usluge koja je poduzetnicima sasvim nepotrebna (upis u privatni registar navedenog njemačkog društva) koji se skupo plaća, a često se ugovara i na više godina. Raskid takvog ugovora nije jednostavan, osobito ako se poduzetnik želi osloboditi obveze plaćanja ove usluge retroaktivno.

DAD Deutscher Adressdienst GmbH je najupornija u ovoj prijevari, a pored nje slične dopise često šalju i nizozemsko društvo EU Business Register te švicarsko društvo Intercable Verlag za adresar Global (European) Internet Register.

Podsjećamo, PDV identifikacijski broj u Hrvatskoj dodjeljuje porezna uprava, a postojanje i valjanost PDV identifikacijskog broja unutar Europske unije može se u svakom trenutku bez ikakve naknade provjeriti na Web stranicama službenog upisnika VIES (VAT Information Exchange System) http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/. Porezna uprava ima zakonsku obvezu PDV identifikacijske brojeve razmijeniti s tijelima Europske Unije i nikakva daljnja radnja se ne traži od poduzetnika u tom smislu. To je ponovila i Porezna uprava na svojoj Internet stranici 14. kolovoza, 2017.

Upozorenja HGK možete pročitati ovdje:

https://www.hgk.hr/upozorenje-european-business-number-ebn

https://www.hgk.hr/upozorenje-poduzetnicima-cuvajte-se-prevare-pri-popunjavanju-obrazaca-za-poslovne-adresare

Silvia Cancedda,
Client Relationship Advisor
T: +385 1 7980 646
E: zagreb@eurofast.eu