Από τα €885 στα €1000: Η Κύπρος προχωρά σε αύξηση του κατώτατου μισθού

Με την έκδοση νέου διατάγματος για την αντιμετώπιση οικονομικών ανησυχιών και τον συντονισμό με τις επικρατούσες πληθωριστικές πιέσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε μια ιδιαζούσης σημασία; Διάταξη, ανακοινώνοντας την αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Η νέα διάταξη της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με αυτή, ο κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη έως 6 μήνες από την 01/01/2024, αυξάνεται από €885 σε €900 μικτά, και μετά την ολοκλήρωση 6 μηνών πλήρους και συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, από €940 αυξάνεται σε €1.000 μικτά.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Κύπρο εξέφρασαν ικανοποίηση για τις αυξήσεις, καθώς τα επίπεδα πληθωρισμού του προηγούμενου έτους προκάλεσε αισθητή δυσαρέσκεια στους καταναλωτές.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο αναμένεται να επηρεάσει περίπου 20.000 – 25.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και κάποιους ωρομίσθιους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Κατά βάση, αυτοί είναι εργαζόμενοι με περιορισμένη εξειδίκευση, των οποίων η αύξηση του μισθού καθορίζεται αποκλειστικά από διατάγματα της Κυπριακής κυβέρνησης.

Καθώς η Κύπρος περιηγείται στο οικονομικό τοπίο με ανθεκτικότητα και προνοητικότητα, αυτός ο αναθεωρημένος κατώτατος μισθός αποτελεί φάρο προόδου, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευση για δίκαιη αμοιβή και τη συνολική ευημερία του εργατικού δυναμικού. Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της Eurofast στην Κύπρο στο nicosia@eurofast.eu

Yianna Papademetriou
Payroll Specialist
Eurofast Nicosia
nicosia@eurofast.eu